| English Nederlands
GENEZINGMEDICIJNENPREVENTIEALGEMEEN

Mensen met hiv worden even oud als mensen zonder hiv

Hiv genezing

 
Toen in 1981 duidelijk werd dat er een nieuwe ziekte was, was het alarmfase rood bij wetenschappers, artsen en onderzoekers.
Onmiddellijk werd er gezocht naar de oorzaak van deze nieuwe ziekte. Twee jaar later, in 1983, vonden twee onderzoeksteams tegelijkertijd de veroorzaker: hiv. Vanaf dat moment begon een race tegen de klok om mensen te beschermen tegen het virus. 
 
Pas in 1996 werd een belangrijke doorbraak bereikt. Door verschillende hiv-remmers te combineren, konden mensen met hiv langer en gezonder leven. Dankzij deze medicijnen kunnen mensen met hiv het virus niet meer doorgeven en worden ze net zo oud als mensen zonder hiv.
 
Je zou zeggen: probleem opgelost. Iedereen met hiv aan de hiv-remmers en klaar is kees. Maar zo eenvoudig is het niet. Hiv is ook een politiek, maatschappelijk, cultureel en financieel probleem, en die problemen lossen zichzelf niet zomaar op.
 
Wetenschappers, artsen en onderzoekers blijven daarom hard op zoek naar een manier om hiv te genezen. Er zijn ook al kleine successen behaald op dat terrein.
 

Stamcel-
transplantatie

Na de stamceltransplantatie bleek Timothy Ray Brown geen hiv meer te hebben en was dus van hiv genezen. 

CCR5-Δ-32 

Dit is  een genetische mutatie die voorkomt bij een kleine groep mensen uit Noord-Europa, vooral uit Zweden. Mensen van wie beide ouders deze mutatie hebben, zijn immuun voor hiv. 

Elite controllers 

Sommige mensen lukt het om zonder hiv-remmers jarenlang hun virus te onderdrukken. Dit noemen we elite controllers

Onderdrukkers

Er zijn verschillende manieren waarop bepaalde mensen zonder hiv-remmers toch hun hiv voor langere tijd kunnen onderdrukken. 

Immuuntherapie

Een veelbelovend terrein van onderzoek is immuuntherapie. Bij kanker worden verschillende vormen immuuntherapie al breed ingezet. 

Tip

Als je vragen hebt over hiv, vraag het je hiv-behandelaar of hiv-consulent. Die leggen het graag aan je uit. Of bezoek een betrouwbare medische website. Dan weet je zeker dat de informatie goed is. Heb je vragen over leven met hiv, neem dan contact op met de Hiv Vereniging of met ShivA. Zij kunnen je verder helpen.

 

Naar de site van de Hiv Vereniging Naar de site van ShivA