| English Nederlands
GENEZINGMEDICIJNENPREVENTIEALGEMEEN

 

Wat doe jij tijdens het wachten op een hiv genezing?


Hoelang duurt het nog voordat er hiv-genezing komt? Niemand weet dit zeker. Over de hele wereld werken tienduizenden wetenschappers en artsen aan een oplossing. 

 
Misschien komt de doorbraak over vijf tot tien jaar. Maar het kan ook nog tientallen jaren duren. Er zijn al zeven mensen genezen van hiv. Dus het is mogelijk. Er zijn ook mensen die zonder medicijnen het virus voor langere tijd onder controle kunnen houden. The next best thing.
 
Sinds de ontdekking van hiv is er voortdurend gezocht naar een behandeling.
 

N=N
Mensen waar hiv niet meer meetbaar is in het bloed kunnen hiv niet doorgeven via seks, bloed of andere lichaamsvloeistoffen

Sinds de ontdekking van hiv wordt er hard gewerkt aan verschillende behandelingen

Vóór 1996:
Hiv-remmers bestonden nog niet. Van hiv kreeg je aids, een dodelijke ziekte.
Vanaf 1996:
Hiv-medicatie gaf hoop. Mensen konden langer en gezonder leven met hiv en de pillen werden steeds beter. 
Vanaf 2020:
’Injectables’, langwerkende injecties, kwamen op de markt. Met deze injecties hoef je niet meer elke dag een pil te slikken. Dit kan het leven met hiv minder belastend maken.

Toekomst 

Ben je benieuwd wat de nabije toekomst heeft te bieden voor mensen met hiv? Injecties kunnen ervoor zorgen dat je niet meer dagelijks een pil hoeft te slikken. 

Bijwerkingen

Gelukkig zijn de meest heftige bijwerkingen van de beginperiode weg. Maar nog steeds hebben te veel mensen last van bijwerkingen van de hiv-remmers. 

De invloed van stigma

Ervaar jij weleens stigma wanneer mensen erachter komen dat je hiv hebt? Hoe ga je hiermee om? 

Stigma en zelfstigma 

Vertel jij aan mensen dat je hiv hebt? Of ben  je bang voor afwijzing en vooroordelen?

 

Ondertussen

 
Hoe lang de zoektocht naar genezing van hiv ook gaat duren, één ding staat vast: tot die tijd leef je met hiv. Hoe je dat doet, is helemaal aan jou. Doe wat goed voelt in jouw situatie.
 
Wil je meer weten over praktische zaken of ondersteuning? Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt:
 

Hiv Vereniging

De website van de Hiv Vereniging biedt uitgebreide informatie, praktische tips en adviezen voor mensen met hiv. 

ShivA

ShivA beidt ondersteuning en inspiratie vanuit een spirituele en zingevende invalshoek. De organisatie richt zich op migranten uit Afrika, de Cariben en andere delen van de wereld. Dus voel je je thuis bij een diverse wereldgemeenschap? Dan kan ShivA meen waardevolle plek voor jou zijn. 

MARA

Heb je hiv en woon je in Rotterdam en omstreken? Dan kun je terecht bij stichting MARA. Zij bieden onder andere peercounseling aan waar je in gesprek kan met iemand die ook hiv heeft. Ben je een jonge immigrant? Dan kun je terecht bij de The Group waar je met leeftijdsgenoten samen eet en kan praten over hoe jij hiv ervaart. Ook zijn er praatgroepen voor vrouwen met hiv. 

Je hiv-behandelaar en hiv-consulent    

 
De hiv-behandelaar en hiv-consulent zijn er voor de behandeling van en ondersteuning bij de hiv-infectie. Heb je vragen over je infectie, hoe je ermee omgaat en hoe je dit een plek geeft in je leven, dan kun je dit altijd bespreken. 

Heb je veel vragen? Dan is het goed dit van te voren aan te geven, zodat er extra tijd of een extra afspraak ingepland kan worden. Zo nodig verwijzen ze je door voor peer-support of bijvoorbeeld ondersteuning door een psycholoog of maatschappelijk werker.
 

B3 Positive

b³positive biedt tijdelijke financiële ondersteuning aan mensen zonder papieren en vluchtelingen die in Nederland wonen of verblijven en hiv/aids hebben. 

Stichting hello gorgeous

De stichting hello gorgeous wil leven met hiv normaliseren door het stigma te bestrijden. Dit doen zij onder meer met een magazine, het geven van workshops en het verzorgen van campagnes.