In Nederland wordt biomedisch en klinisch onderzoek naar hiv-genezing gedaan op vier universitaire medische centra: het Radboud MC in Nijmegen, het Erasmus MC in Rotterdam, het UMC in Utrecht en het AUMC in Amsterdam. Daarnaast wordt er ook sociaal wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de universiteiten Maastricht en Utrecht.
Weet waar je je informatie vandaan haalt. Als je iets leest in het nieuws of ergens op het internet, stel jezelf de vraag: wie heeft dit geschreven en waarom? Wil je meer lezen over hoe je kan checken of een bericht betrouwbaar is?
Bezoek de site van 'Is dat echt zo?'
Hiv-genezings-onderzoek is een hele grote puzzel, waar tienduizenden mensen steeds een klein puzzelstukje toevoegen.
Er zijn twee grote richtingen in hiv-genezingsonderzoek. De ene richt zich op het hiv-reservoir en de andere op het immuunsysteem zelf.
Reservoir studies gaan specifiek over de slapende CD4-cellen met hiv die zich verstoppen in je lichaam, het hiv-reservoir.
Eén methode die onderzocht wordt, is 'shock and kill'. De gedachte is dat slapende CD4-cellen met hiv wakker geschud moeten worden, zodat ze weer actief worden.
Onderzoekers onderzoeken of ze de slapende CD4-cellen met hiv blijvend kunnen opsluiten in het hiv-reservoir.
Onderzoekers hebben uitgevonden dat er mensen zijn met grote en kleine hiv-reservoirs.
Een andere tak van onderzoek houdt zich bezig met het immuunsysteem zelf. Onderzoekers weten inmiddels al veel over hoe het immuunsysteem werkt.
CRISPR-gentechnologie wordt vaak uitgelegd als dat je met een schaar in DNA kan knippen. De oorspronkelijke bedenkers waren onderzoekers in Osaka, Japan, in 1987.
Sinds een aantal jaar zijn de breed neutraliserende antilichamen (bNAbs) veel in de aandacht.
Er zijn verschillende uitdagingen in het hiv-genezingsonderzoek die ervoor zorgen dat een oplossing uitblijft.
Als wetenschappers en artsen nieuwe medicijnen of medische technieken op mensen testen, heet dat klinisch onderzoek. Dit wordt opgedeeld in 4 fases.
Als je vragen hebt over hiv, vraag het je hiv-behandelaar of hiv-consulent. Die leggen het graag aan je uit. Of bezoek een betrouwbare medische website. Dan weet je zeker dat de informatie goed is. Heb je vragen over leven met hiv, neem dan contact op met de Hiv Vereniging of met ShivA. Zij kunnen je verder helpen.
Naar de site van de Hiv Vereniging Naar de site van ShivA